Vrati se nazad

5 lekcija za uspešno prilagođavanje: prelazak iz školskih klupa u finansijske institucije

Završetak obrazovanja i zaposlenje predstavljaju važnu prekretnicu u životu svakog mladog čoveka. Mnogi još uvek pamte svoj prvi dolazak na posao i pripravnički ispit. Pamte energiju i srčanost koju su uložili u svoj prvi projekat, prve pohvale kao i prve kritike.

15.01.2021

Ne postoji jednostavan način za prelazak iz školskih klupa u finansijske institucije. Svako pronalazi svoj put, ali jedno je sigurno, postoje prečice za lakše prilagođavanje i evo nekih od njih:

Pronađite novu „školsku klupu“

Izlaskom iz starih školskih klupa učenju nije kraj. Vrlo često se menja način obavljanja određenog posla. Novi softverski alati, novi propisi traže od nas da promenimo dosadašnji tok razmišljanja i prilagodimo se novoj situaciji. Naučena znanja potrebno je nadograditi, podsetiti se određenih veština ili se treba usko specijalizovati za određenu oblast. Učenje nikada nije završen proces. Svakodnevno učimo obavljajući nove radne zadatke, rešavajući korak po korak izazove koji su ispred nas svakim radnim danom. Danas postoji mnogo načina za dodatno usavršavanje. To može biti master iz oblasti koja nas interesuje na svom ili srodnom fakultetu, pohađanje kursa u nekoj od akreditovanih institucija ili on-line, prisustvovanje seminarima i konferencijama na temu razvijanja profesionalnih sposobnosti kao što je asertivno ponašanje, pristup klijentima, marketinške sposobnosti, učenje novih programskih jezika kao što su besplatni Python i R, sticanje veština statističkih obrada podataka kroz lekcije na platformama Data Camp i Coursera, pohađanje obuka za sticanje licence ovlašćenog revizora ili ovlašćenog aktuara. Danas sve češće možete naći radionice na različite teme koje vas interesuju. Neke se organizuju uživo u hub-ovima, a neke on-line u vidu webinar-a. Možete pronaći mnogo kvalitetnog sadržaja istražujući domaće i strane blogove, jutjub kanale kao i linked-in profile kompanija iz vašeg delokruga. Svako dodatno angažovanje je korak bliži izvrsnosti.

Pronađite mentora

Potražite osobu koja je zaposlena u vašoj firmi i koja vas poslovno inspiriše. Poželjno je da je ta osoba iskusnija od vas, ali ne morate nužno da obavljate iste poslove. Prepoznaćete u njoj osobine i veštine koje želite da posedujete, a ona vam može pomoći da iste razvijete kod sebe. Način rada sa mentorom je putem refleksije. Zatražite redovnu povratnu informaciju o radnim zadacima koje obavljate, posavetujte se kako da lakše prevaziđete probleme koje imate u radu ili u odnosu sa kolegama iz okruženja. Unapred utvrdite koji su to datumi u mesecu kada ćete razgovarati sa svojim mentorom. U početku to može biti jednom nedeljno, a kasnije i ređe, jednom u dve nedelje ili jednom mesečno. Nije isključivo da imate i više od jednog mentora. Sve zavisi od vaših potreba i posla koji obavljate. Onog trenutka kada i sami postanete nekome mentor proces učenja kroz refleksiju se ne završava. Nikada nemojte potceniti znanje koje možete steći od najmlađih i najsrčanijih kolega.

Učite od drugih

Naučite nove veštine od drugih kolega koji se ne bave istim poslovima kao i vi. Ako ste matematičar, učite od ekonomista, ako ste ekonomista učite od pravnika i obrnuto. Ukoliko radite u velikoj korporaciji ne morate se okružiti samo kolegama koji rade isti posao kao vi. Vrlo je moguće da ćete lako naći zajednički jezik i razumevanje poslovne terminologije odvijaće se neometano. Ali šta se dešava kada budete morali da ideju o svom poslovnom projektu predočite nekome ko nije iz vašeg delokruga? Sintaksu je bolje naučiti pre zvaničnog poslovnog sastanka nego kasnije. Ukoliko ste zaposleni u IT-u razgovori sa kolegom iz računovodstva vam mogu pomoći u lakšoj implementaciji složenih obračuna propisanih novim računovodstvenim standardom. Ukoliko ste aktuar redovni razgovori sa kolegom iz pravnog odeljenja vam mogu mnogo pomoću prilikom dizajniranja proizvoda. Zato, pozovite kolegu na kafu i pričajte.

Ne zanemarite jednostavne alate

Umesto da čekate da određeni izveštaj pripremi odeljenje informacionih tehnologija za vas razmislite da li sličan izveštaj, koji bi vam bio od koristi, možete napraviti samostalno. Iznenadićete se šta je sve moguće napraviti korišćenjem VBA-a editora u Excel-u. Ne morate odustati od svoje ideje zbog čekanja na novi Business inteligence tool. Ukoliko ste još veštiji u korišćenju različitih softverskih alata, besplatno možete preuzeti statistički softver R koji sadrži veliki broj paketa za obradu i vizuelizaciju podataka. To ne znači nužno da morate u potpunosti da poznajete sintaksu određenog programskog jezika. Potrebno je da ga dovoljno dobro prepoznajete kao i da znate u kom paketu se nalazi funkcija koja vam treba i „radi posao“, kao i na kom forumu možete pronaći rešenje za vaš problem.

Naučite prezentacione veštine

Na kraju obavljenog radnog zadatka ili projekta često je potrebno prezentovati ono što je urađeno. Nekada je to informacija o ostvarenom rezultatu kompanije na kraju kvartala, obračunati pokazatelji rizika, nov proizvod koji kompanija ima da ponudi, nova regulativa koja će uticati na izmenu procesa u kompaniji. Za vas, to je trenutak da objasnite zainteresovanim licima ono na čemu ste tako vredno radili. Vrlo je verovatno da su zainteresovana lica menadžeri izvan vašeg delokruga, te ih verovatno složene formule koje ste koristili u obračunu neće mnogo interesovati. Slajdovi sa mnogo teksta iz najnovijeg računovodstvenog standarda mogu uspavati publiku. Prezentacije koje imaju dovoljno vizuelnih sadržaja i ne previše teksta uvek predstavljaju dobro rešenje. Ukoliko sadržaj prezentujete dinamično i držite se propisanog vremenskog roka lako ćete od publike napraviti aktivne učesnike.

Autor: Nevena Ćirić, Šef jedinice za aktuarstvo i razvoj i ovlašćeni aktuar, OTP Osiguranje

Obaveštenje

Potvrđujem da ovim putem ne zaključujem Ugovor o osiguranju i da podatke svojevoljno dostavljam isključivo u svrhu mogućeg pribavljanja informativne i neobavezujuće ponude za zaključenje ugovora o osiguranju i to prema podacima koje dostavim Societe Generale Osiguranje a.d.o. Beograd (u daljem tekstu: Osiguranje). U slučaju da popunjeni podaci nisu istiniti, odnosno da iz drugih razloga ili na osnovu volje Osiguravača nije moguće zaključiti ugovor o osiguranju prema ovoj ponudi, Osiguravač neće snositi odgovornost.

Svi podaci koje korisnik Aplikacije dostavi Osiguranju radi izrade informativne ponude su dostavljeni na osnovu njegove slobodne volje, a pristanak da Osiguranje obrađuje te podatke je dat konkludentnom radnjom*, odnosno, samim činom dostavljanja podataka od strane korisnika Aplikacije čime je data saglasnost Osiguranju da iste obradi u svrhu dostavljanja informative ponude osiguranja.

Osiguranje će prilikom obrade podataka postupati u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

*Konkludentna radnja je radnja, odnosno odgovarajuće postupanje, kojim je jasno, nedvosmisleno i sa sigurnošću iskazan pristanak lica povodom određenog posla. U konkretnom slučaju popunjavanjem ličnih podataka korisnik Aplikacije nesumnjivo daje saglasnost da Osiguranje te podatke koristi, jer u surotnom neće popuniti podatke i dostaviti ih Osiguranju putem Aplikacije.